У всіх заходах, будь то відвідування театру або навіть футбольного матчу, існують свої правила поведінки. Не виняток і суд, де особливо важливо вести себе так, як личить.

До зали судового засідання заходити дозволяється тільки після запрошення секретаря або розпорядника. До цього часу очікувати слід в холі. Після того, як вас запросять в зал, обов’язково необхідно встати коли заходить суддя. Цим ви показуєте свою повагу до служителю Феміди.

Судове засідання в обов’язковому порядку записується технічними засобами, тому необхідно дотримуватися тиші і говорити тільки після того, як вам надасть слово суддя. Звертатися до судді необхідно тільки “Ваша честь”, ніяких імен-батькові вживати не дозволяється. До сторонам процесу ви можете звертатися або на прізвище, або за процесуальним статусом ( “пан позивач”, “пан відповідач”).

Якщо ви бажаєте висловити свою думку, але суддя вам ще не надав слово, ви можете просто підняти руку, проте обов’язково чекайте, поки вам дадуть право висловитися. Чи не перебивайте суддю та інших учасників засідання.

Коли до вас звертається суд або коли ви даєте свої пояснення, обов’язково необхідно вставати. Виняток з цього правила застосовується тільки до осіб з обмеженими фізичними можливостями або до осіб похилого віку.

Свої пояснення необхідно давати ясно і чітко. Чи не заглиблюйтеся в непотрібні подробиці, говорите тільки по справі. У своїй промові забороняється вживати жаргонні або лайливі слова. Так само не потрібно коментувати виступи другої сторони, навіть якщо на вашу думку вона говорить неправду. Якщо ви будете перебивати суддю або опонента – вас можуть видалити із залу суду.

Якщо ви хочете передати будь-який документ судді, не потрібно до нього йти. Документи передаються тільки через секретаря або розпорядника.

В ході всього процесу у вас є право робити нотатки, записувати мова інших учасників, а також користуватися диктофоном. У тому випадку, якщо ви бажаєте проводити відеозапис засідання, необхідно заявити заздалегідь відповідне клопотання, яке буде вирішувати суддя.

Незалежно від того, чи є ви учасником справи або просто прийшли підтримати свого друга, ви зобов’язані не користуватися мобільним телефоном, не розмовляти без потреби, не приводити з собою малолітніх дітей.

Якщо вас викликали в суд як свідка, то перед початком засідання ви зобов’язані покинути зал суду і чекати свого виклику в коридорі. Після того, як ви дали свідчення, ви повинні залишатися в залі суду, якщо суд не дозволив вам піти. Дуже часто в ході процесу у сторін виникає необхідність повторно допитати свідка.

Вкрай небажано приходити в зал суду в хворобливому стані (застуда, грип) і т.д., адже ви можете заразити інших людей. Завчасно візьміть лікарняний лист і здайте його в канцелярію суду, приклавши при цьому заяву про відкладення справи в зв’язку з хворобою.

При оголошенні суддею рішення ви повинні стояти мовчки і ні в якому разі його не коментувати. Якщо ви не згодні з винесеним рішенням, у вас завжди є право оскаржити його у вищій інстанції.

Як вести себе в суді?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap