Незабаром за перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на 20 кілометрів на годину, порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини доріг, правил перевезення вантажів, буксирування транспортних засобів, зупинки, стоянки, проїзду пішохідних переходів, ненадання переваги у русі пішоходам на нерегульованих пішохідних переходах, а так само порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками, адмінстягнення буде лише у вигляді накладення штрафу в розмірі 15 неоподатковуваних мінімумів (255 гривень).

Нагадуємо, 24 квітня 2020 року Верховна Рада України затвердила Закон № 566-IX (далі за текстом – Закон), яким вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (затвердженого Законом Української РСР від 7 грудня 1984 року № 8073-X) щодо штрафних балів.

Законом, зокрема, виключаються такі норми з Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі за текстом – КУпАП):

  • п. 2-1 ч. 1 ст. 24, який, наразі, передбачає такий вид адміністративного стягнення як штрафні бали;
  • ч. 2 ст. 27, згідно з якою штраф за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, може бути накладено на громадянина після використання ним балів, передбачених ст. 27-1 КУпАП;
  • ст. 27-1, якою було встановлено, що штрафні бали є стягненням, яке накладається на громадян за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, установлені КУпАП.

Так, кожному громадянину, який має право керування транспортним засобом, щороку з початку року (з дня отримання права керування транспортним засобом) і до кінця року нараховувалося 150 балів.

У разі фіксації правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі від загальної кількості балів громадянина, який вчинив правопорушення, вираховувалося кількість штрафних балів, передбачених відповідною статтею Особливої частини КУпАП.

У разі якщо розмір стягнення у вигляді штрафних балів перевищував залишок балів громадянина, штрафні бали накладалися відповідно до залишку незалежно від розміру штрафних балів, зазначених у відповідній статті Особливої частини КУпАП.

Відповідних змін, також, зазнають абз. 2 ч. 1 та абз. 2 ч. 2 ст. 122 КУпАП. Отже, з дня набрання чинності Законом:

  • перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на 20 кілометрів на годину, порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини доріг, правил перевезення вантажів, буксирування транспортних засобів, зупинки, стоянки, проїзду пішохідних переходів, ненадання переваги у русі пішоходам на нерегульованих пішохідних переходах, а так само порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками, –

тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 15 неоподатковуваних мінімумів (255 гривень);

  • порушення правил проїзду перехресть, зупинок транспортних засобів загального користування, проїзд на заборонний сигнал світлофора або жест регулювальника, порушення правил обгону і зустрічного роз’їзду, безпечної дистанції або інтервалу, розташування транспортних засобів на проїзній частині, порушення правил руху автомагістралями, користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку, використання цих приладів та їх переобладнання з порушенням вимог відповідних стандартів, користування під час руху транспортного засобу засобами зв’язку, не обладнаними технічними пристроями, що дозволяють вести перемови без допомоги рук (за винятком водіїв оперативних транспортних засобів під час виконання ними невідкладного службового завдання), а так само порушення правил навчальної їзди, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425 гривень).

Закон набирав чинності 14.05.2020 року.

Адміністративне стягнення для водіїв у вигляді штрафних балів скасовано!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap