Вже завтра, 6 липня 2021 року запрацює Автоматизована система виконавчого провадження (далі – АСВП). Така цифровізація ще одного правового процесу в першу чергу сприятиме автоматичному стягненню заборгованостей із банківських рахунків боржників. 

Варто зазначити, що раніше така процедура передбачалась для стягнення заборгованостей лише по сплаті аліментів, відтепер – з вашого рахунку автоматично можуть списати борги за житлово-комунальні послуги, штрафи (зокрема, за порушення правил дорожнього руху) та зарплати.

Спочатку, у лютому 2021 року Національний банк України вніс зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, згідно з якими банк зобов’язаний надати інформацію органам державної виконавчої служби, приватним виконавцям інформацію стосовно наявності та/або стану рахунків боржника, яка повинна містити номери рахунків, відкритих боржником у банку, а також суми коштів, які наявні на таких рахунках.

23 березня 2021 року Наказом Міністерства юстиції України №1061/5 Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 16 квітня 2019 року № 1203/5 передбачено взаємодію банків та виконавців через АСВП. 

Відтак, було затверджено Зміни до Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів, в першу чергу змінивши формулювання у Порядку замінивши слова «про стягнення аліментів» на «, у тому числі про стягнення аліментів,». 

Також, передбачено процедуру автоматичного списання коштів, яка є досить непростою. 

Перш за все, виконавець за допомогою АСВП створює вимогу на отримання інформації стосовно наявності та стану рахунків боржника (далі – вимога), яка має відповідати вимогам, встановленим частиною другою статті 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» та пунктом 3.10 глави 3 Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затверджених постановою Правління Національного банку України від 14 липня 2006 року № 267, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 03 серпня 2006 року за № 935/12809 (далі – Правила).

Така вимога перевіряється та підписується керівником відповідного органу державної виконавчої служби.

Вимоги стають доступними для завантаження банками у день їх підписання уповноваженими особами.

Інформаційні системи банків (далі – ІСБ) за допомогою прикладного програмного інтерфейсу один раз на годину протягом робочого часу виконують запит щодо наявності вимог для їх виконання.

Після отримання вимоги ІСБ негайно:

формує повідомлення про прийняття вимоги до виконання банком і відправляє його до АСВП;

інформує відповідальну особу банку про необхідність виконання відповідних процедур згідно з внутрішніми правилами банку.

Не пізніше ніж за годину робочого часу після отримання вимоги в ІСБ формується повідомлення, в якому зазначається інформація стосовно наявності та стану рахунків боржника. Зазначене повідомлення негайно відправляється до АСВП.

У разі відмови у наданні інформації стосовно наявності та стану рахунків боржника в ІСБ формується повідомлення з обґрунтуванням причини такої відмови, яке відправляється до АСВП.

Після отримання такої інформації виконавець спочатку направляє до банків, де відкриті рахунки боржника, постанову про арешт коштів, а потім створює платіжні вимоги на примусове списання коштів і направляє їх банкам. 

Банки примусово списують кошти з рахунків боржника і перераховують їх на рахунки виконавчої служби, після чого кошти потрапляють до стягувача боргу. 

З 6 липня 2021 року лише декілька банків правомочні здійснювати таку процедуру, серед яких:

  • ПриватБанк;
  • Monobank;
  • ТАСкомбанк;
  • Оксі Банк;
  • Банк Восток;
  • Індустріалбанк;
  • ПроКредит Банк.

Проте, найближчим часом 62 з 73 банків приєднаються до системи автоматизованого списання боргів.

Таким чином, відтепер варто більш відповідально ставитися до сплати штрафів, оплати житлово-комунальних послуг, адже в будь-якому випадку за вас це зробить виконавець. 

ВІДТЕПЕР БОРГИ ТА ШТРАФИ СПИСУВАТИМУТЬСЯ АВТОМАТИЧНО: НОВЕЛА ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap